Gemma Geurts, schrijver

Romans

Eind april 2021 verschijnt: De laatste vier dagen. Een historische roman van Gemma Geurts over de vrijheid van denken. Een thema waarmee mensen in het jaar 1222 worstelden en dat tot op de dag van vandaag actueel is. De doelgroep is (jong) volwassenen.

Nog vier dagen te gaan: op reis voor de koning

Ik kon waken wat ik wilde, Isabella, het liep mis vanaf het moment dat onze koning mijn baas uitleende aan een andere koning. Kom bij me liggen en blijf met je poten uit de buurt van mijn flank, de wond doet gruwelijk pijn. Geen hond kan op tegen een blank zwaard; Frans of heilig, dat maakt geen verschil.

Zondag wacht Djibriel zijn eindoordeel. Als hij het door een wonder overleeft en ik niet, moet jij mijn taak overnemen en hem beter beschermen dan ik deed. Daarom vertel ik je over het leven van de stoutmoedige Djibriel d’Al Karaouine. Vandaag is het donderdag, ik heb een kleine vier dagen voor het hele verhaal. Houd je blaf voor je dochterlief en luister.

Het was het begin van de maand mars, de regenmaand en het nieuwe jaar 1222 was net begonnen. In die dagen woonden we in Hispania in de stad Salamanca. We, dat waren Djibriel, zijn moeder Fatima en ik. Mijn baas zat naast zijn moeders ziekbed en ik lag onder zijn stoel te doezelen met mijn neus op een kluif. Djibriel scherpte de punt van een ganzenveer en kraste aantekeningen in zijn notitieboek. In dat boek noteerde hij zijn ideeën voor gelijke rechten voor koningen en onderdanen. Achterin hield hij een overzicht bij van zijn successen met zijn heelkundige recepten.

Zijn moeder sprak al dagen niet meer. Ze sliep of staarde naar de hemel boven het bed. Haar levenslust was tegelijk met haar zoete jasmijngeur verdampt en ze verspreidde een bedompte lucht die me in een staat van voortdurende paraatheid hield. Vermoeiend voor een hond en vooral voor een Sloughi als ik. Ik was blij dat Sofia, het dienstmaagdje, elke ochtend rozenwater toevoegde aan de vetlampjes rond Fatima’s ziekbed.

Sloughi-honden hebben een fijne neus, een scherp oog en een gevoelig oor. De geur die van de menselijke huid en kont afslaat, vertelt me over verwarring, hoop en verdriet. In de zenuwtrekjes in gezichten bespeur ik onzekerheid en wantrouwen. De hartenklop van de mens? Ik hoor hoe het roffelt van blijdschap of angst, net zo goed als de menselijke voetstap mij diens vreugde of boosheid verraadt. De boze, verwarde en onzekere mens is het gevaarlijkst en die maakt me waaks. Altijd sta ik klaar om een hap uit een dijbeen, bil of bovenarm te scheuren. Onbevreesd behoeden wij Sloughis onze bazen voor onheil.

Djibriel gooide zijn notitieboek op het voeteneind van het bed en draaide de zandloper voor de zoveelste keer om. Hij duwde de schapenvachten stevig aan rondom zijn moeders stille lichaam. Hij speurde haar gezicht af op tekenen van levendigheid.

Sofia stapte de slaapkamer binnen en in de keukenluchtjes om haar heen rook ik een zweem van paard. Ze kuchte.

Djibriel schrok op uit zijn gepeins. ‘Sofia,’ zei hij. ‘Je ziet eruit alsof je zojuist de liefde van je leven tegen het lijf gelopen bent.’

Het meisje bloosde. ‘Heer, een koerier voor u. Van de koning. Van koning Alfonso.’

Gemma schrijft aan een ontwikkelingsroman over een meisje dat opgroeit in het katholieke Brabant van de jaren 50 en 60. Een tijd waarin rolpatronen vastlagen en meisjes voorbestemd waren tot een leven als huisvrouw en moeder en seksisme alledaags was. Onderstaand fragment haalde de longlist voor de Debutantenschrijfwedstrijd 2020 van de stichting Beter Schrijven.

Geluidloos vormen haar lippen woorden. ‘Godverdomme,’ zeggen die. Wie moet God verdoemen? De boer? Haar vader? Haarzelf? De kuikens zijn al verdoemd, dus wat heeft het voor zin om iemand of iets te vervloeken?

Haar vader vindt dat ze best alleen kan gaan en hij merkte niet hoe Ivo op de achtergrond gniffelde omdat het nu voortaan Charlottes klus zou zijn. Na de zomervakantie gaat ze naar de middelbare school en een week eerder heeft ze met haar vader de weg verkend naar de boerenschuur. Ze fietsten naast elkaar en telden de zijwegen tot aan de afgebrande hooiberg, vier. Daar moesten ze linksaf slaan. Na de bocht lag in de verte de schuur met het bemoste rieten dak. Daar was het. Om brood of kaas wil ze desnoods naar het eind van de wereld rijden. Maar hierom?

‘Variatie is gezond, Charlotte,’ zei haar vader. ‘Hun haren gaan ervan glanzen en ik maak een betere prijs.’

Ze sjokt naar de Pietje Pelle-fiets met handremmen die van haar is sinds Marijke eruit is gegroeid. Ze hangt de juten tas aan het stuur, het is een rafelig vod met rode en groene franjes aan de randen. Het is een boerentas weet ze, sinds een koe van boer Smulders een poot brak. Koeienpoten worden niet in het gips gezet. Een koe in nood wordt geslacht en de boeren verdelen het vlees onder elkaar. Tijdens het spelen riep Dientjes vader haar. Ze moest naar een noodslachting en Charlotte mocht mee.

Van alle kanten kwamen boerenkinderen aangereden met allemaal een juten franjetas aan hun stuur. In de bijkeuken van Smulders knoopten rood gevlekte handen hompen rauw vlees in blauwwit geblokte theedoeken. Zwaar hingen de volle tassen aan de sturen. Door de korte hengsels kwamen de tassen niet tussen hun spaken. Handig voor haar terugreis.

Ze werpt haar hoofd achterover, slaakt een zucht naar de hemel en stapt op haar fiets. Ze knijpt ze af en toe in haar handremmen om de reis te rekken en haar aankomst uit te stellen. Ze speurt de weg voor en achter zich af. Nergens is er iemand te bekennen die met haar mee kan gaan.

‘Het zesde gebod,’ roept ze tegen de bomen langs de weg. ‘Gij zult niet doodslaan.’ Geldt dat ook voor dieren? En hoe zit het met jagers? Gaan die daarom naar de kerk? Om op voorhand vergiffenis af te smeken voor de zonden die ze die dag zullen begaan?

‘Het vijfde gebod,’ schreeuwt ze tegen de bermen en de sloten. ‘Eert uw vader en uw moeder.’ Ja, ze eert ze, ze doet wat haar ouders zeggen; ze is op weg. Ze slaat linksaf en bokst tegen de wind op die vlagen van de roetlucht van de hooiberg met zich meevoert. Ze telt de zijwegen en ze slaat de vierde in.

‘Wâ komde gij doen durske?’ De kippenboer staat wijdbeens in de deuropening van de hooischuur.

Durske? Is ze een doosje? Om iets in te stoppen?

Met een grijns op zijn gezicht en zijn handen diep weggestopt in de zakken van zijn overall staat hij voor haar op zijn afgesleten klompen vol kippenstront en stro.

‘Honderd kuikens voor de nertsen van meneer De Wit, alstublieft.’

 ‘Honderd?’ zegt de boer. ‘Kom mār mee.’

In het schemerdonker van de schuur blijft een verdwaalde pluk hooi aan haar schoen haken. Nijdig schudt ze hem af. De schuur wemelt van de spinnenwebben, zwaar en grauw van het door de jaren heen verzamelde stof. Tegen een wand staan twee manshoge kasten te gonzen met daarnaast een afgebladderde formicatafel met een groen marmermotief. Ze veegt haar haren achter haar oren en luistert aandachtig. Ze hoort het brommen van de broedmachines en het geklepper van de klompen.

De boer draait de deur van een broedmachine op een kier en inspecteert de inhoud. Hij trekt de deur wagenwijd open, geel licht en een bedompte warmte vallen over haar heen. In de kast hangen tientallen platen vol doezelende kuikens. De wezentjes zitten dicht op elkaar gepakt als af te bakken bolletjes in een bakkersoven. Ze schrikken wakker en schudden hun kopjes zo snel heen en weer dat hun snaveltjes even wazig worden. Ze komen overeind en honderden zwarte kraaloogjes staren haar aan.

Zo schattig.

De kuikens sperren hun bekjes en er stijgt een iel gepiep uit op, het vult de kast, de schuur en haar oren. Op wankele pootjes strekken de diertjes hun stompe vleugeltjes en wieken ermee alsof ze verwachten op te stijgen, hun tere dons wuift mee met elke beweging. Een nat kuiken ligt half in zijn gekartelde eierdop na te hijgen van zijn snavelgebeuk tegen de kalken wand. Zijn veertjes plakken tegen zijn scharminkelige lijfje waaronder zijn buikje wild op en neer gaat. Een nieuwsgierig jonkie tuimelt van een plaat en verdwijnt wild fladderend in de diepte.

Ren, kuikentje, ren voor je leven, wil ze het toeschreeuwen. Het kan niet, het mag niet, het hoort niet en ze knippert met haar ogen. De boer strekt zijn been en vangt de vluchteling op met de punt van zijn klomp waar het diertje op neerkwakt. Het veert op, springt van de klomp, rent weg en verschuilt zich in de pluk hooi.

Goed zo.

De boer trekt een dichtbevolkte plaat uit de kast en duwt de deur met zijn elleboog dicht. De reis van de plaat eindigt met een klap op de formicatafel, de kuikens duiken in elkaar, golvend als een geel kleed dat neerdaalt op een te dekken eettafel. Twee, drie kuikens belanden op de onderarmen van de boer. Hij veegt ze van zich af, op één na.

‘Houd uw tas mār vast open,’ zegt hij.

Met stijve armen doet ze wat hij zegt, de opening van de tas is een hongerige mond die om vlees schreeuwt. De boer vouwt zijn hand om een diertje en houdt het boven de tas. Charlotte perst haar lippen op elkaar.

Met het lijfje van het kuiken verscholen in de holte van zijn hand vouwt de boer zijn duim en twee vingers als de getande grijper van een hijskraan om het kippennekje. Drie vingers van zijn andere hand legt hij om het kippenkopje en op dezelfde manier waarop Ivo haar prikkellimonade geeft door zijn handen snel in tegengestelde richting over het vel van haar onderarm te draaien, draait de boer het kuiken de nek om. Om de nekwervels te breken, trekt hij tegelijkertijd zijn handen iets uit elkaar. Het kuiken verslapt, de kraaloogjes sluiten zich en het snaveltje valt open. Met gestrekte pootjes bungelt het diertje in de klauwen van de boer.

‘Dat is één,’ zegt de man en hij laat het lichaampje in de diepte van haar tas vallen.

Schuiven naar boven